Tidigt arbetsstöd till riskgrupp gav ingen effekt

JOBBÅTGÄRDER. Tidiga insatser från Arbetsförmedlingen för personer som riskerar att bli långtidsarbetslösa gör inte att deras tid utan jobb blir kortare. Det visar en ny rapport.

Alliansregeringen gav Arbetsförmedlingen i uppdrag att från och med 2012 identifiera personer bland dem som skrev in sig på förmedlingen som riskerade att bli kvar där länge. Utifrån frågor om bland annat funktionsnedsättning, födelseregion och yrkeserfarenhet kategoriserades en tiondel av de nyinskrivna som riskgrupp och skulle få tidiga insatser.

Nu har IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, undersökt om metoden minskade risken för personer i den här gruppen att bli långtidsarbetslösa. Och slutsatsen är nej, det gjorde den inte.

De som placerades i riskgruppen fick fler insatser, och tidigare än andra. De hade också tätare kontakt med sin arbetsförmedlare. Men insatserna de fick var mer av rehabiliterande och förberedande karaktär. De direkta åtgärderna för att få dem i arbete, som praktik och subventionerade anställningar, blev snarare färre än före 2012.

Login