Trygghetsrådet: fler metoder för att lösa tudelningen måste till

VÅRBUDGETEN. Regeringens mål om att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 står fast. Samtidigt ökar tudelningen mellan utsatta grupper och andra inskrivna på Arbetsförmedlingen. Andra metoder måste till menar Trygghetsrådet.

– Skillnaderna ökar mellan inrikes och utrikes födda. Arbetsmarknaden går starkt men än starkare för personer födda i Sverige. Det är uppenbart att vi behöver göra mer för att människor med låg utbildning ska få det som krävs för att få in en fot på arbetsmarknaden, sade finansminister Magdalena Andersson (S) under tisdagens presentation av vårändringsbudgeten.

Hon nämner beredskapsjobb i staten, extratjänster inom välfärden för personer med kort utbildning och den pågående översynen av de subventionerade anställningarna som åtgärder för att få fler utrikes födda i jobb. 

Målet har fått kritik från oppositionen för att vara orealistiskt och SNS konjunkturråd som i sin rapport i januari menade att målet är "en dålig styråra för arbetsmarknadspolitiken eftersom det fokuserar på en internationell jämförelse som saknar substans". 

Login