Allt fler krav på utredning om Arbetsförmedlingen

KOLLISIONSKURS. Efter regeringens beslut i våras att trotsa riksdagen och inte återuppta Alliansens utredning om Arbetsförmedlingen svängde arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i somras och lovade att en utredning skulle tillsättas under hösten. Men än har det inte blivit någon utredning, och oppositionen börjar ilskna till.

I april gjorde regeringen i en skrivelse till riksdagen klart att det inte skulle bli någon omstart för den utredning om Arbetsförmedlingen som Alliansen drog igång före valet, men som den rödgröna regeringen stoppade efter maktskiftet. Detta trots att riksdagen krävt att utredningen skulle återupptas.

”Regeringen har vidtagit en mängd åtgärder och planerar att vidta ytterligare åtgärder som ligger i linje med direktiven för den nu nedlagda utredningen”, skrev regeringen. ”Regeringen anser därför inte att det finns skäl att återuppta en utredning utifrån tidigare beslutade direktiv. Detta skulle snarare riskera att försena det angelägna reformarbete som regeringen och Arbetsförmedlingen redan har inlett.”

Men under Almedalsveckan i somras var arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) mer medgörlig, och lovade att det skulle bli en utredning om Arbetsförmedlingen. Direktiv till en ny utredning skulle vara klara under hösten.

Login