Anpassad arbetsplats kan få statligt stöd

ARBETSLIV. Försäkringskassan har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en modell för statlig medfinansiering av arbetsgivares åtgärder för att förhindra att en anställd blir sjukskriven.

Arbetsgivare kan sedan april 2014 få upp till 7 000 kronor i statligt bidrag för att köpa en utredning från exempelvis företagshälsovården om vad som kan göras på arbetsplatsen för att en anställd ska kunna vara kvar på jobbet, eller komma tillbaka från en sjukskrivning. Det finns 50 miljoner kronor avsatt till sådana åtgärder i år, en summa som är dubblad till 100 miljoner kronor i budgeten för 2016.

Nu vill regeringen att Försäkringskassan ska informera om stödet, och utveckla det. Kassan ska också göra en utvärdering för att se om stödet verkligen förebygger sjukfrånvaro och främjar återgång i arbete.

”Försäkringskassan ska överväga om stödet kan utvecklas genom en modell där staten medfinansierar av arbetsgivaren bekostade åtgärder som vidtagits för att förhindra att en enskild arbetstagare blir sjukskriven eller för att en sjukskriven arbetstagare ska kunna återgå i arbete”, skriver regeringen i uppdraget.

Login