Arbetsförmedlingen: Fortsatt bred jobbtillväxt

TILLVÄXT. Det går bra för svensk arbetsmarknad just nu. Arbetsförmedlingen räknar med 1,4 miljoner rekryteringar under 2016. Samtidigt kommer det råda stor brist på vårdpersonal och lärare de närmast fem till tio åren.

En rapport som Arbetsförmedlingen publicerar under onsdagen visar att bristen på arbetskraft är högre än tidigare och stiger inom nästan alla områden på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen räknar med 1,4 miljoner rekryteringar under året, vilket är samma höga antal som ifjol. Myndigheten räknar även med 68 000 fler jobb i år.

– Svensk arbetsmarknad är väldigt stark just nu. Den växer såväl i antal som på bredden i och med att det finns väldigt många olika typer av jobb som efterfrågas, berättar Håkan Gustavsson, analytiker på arbetsförmedlingen och en av författarna till rapporten, för Altinget.

För de privata arbetsgivarna kommer det inte bli svårt att hitta arbetskraft, värre är det inom den offentliga sektorn. Bristen på lärare och vårdpersonal har aldrig tidigare varit så hög. En utveckling som verkar hålla i sig de närmast fem till tio åren.

Login