Arbetsgivare får ta större ansvar för sjukskrivningar

SJUKTAL. Det ska löna sig för arbetsgivare att arbeta förebyggande för att minska sjukskrivningarna. Därför föreslår regeringen nu en sänkning av arbetsgivaravgiften. Men för de arbetsplatser där sjuktalen är höga riskerar kostnaderna istället att öka.

Det har skett en ökning av sjuktalen med 75 procent sedan 2010. Ett mycket allvarligt läge menade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) när hon under onsdagen presenterade regeringens förslag för att minska sjukskrivningarna.

– Under flera decennier har vi sett en överrepresentation i ohälsa på vissa arbetsplatser. Vi måste vända den här utvecklingen, säger hon till Altinget.

Kvinnor, framförallt i den offentliga sektorn, är kraftigt överrepresenterade. Kvinnors sjukfrånvaro är 88 procent högre än männens. Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Det kostar samhället stora summor, runt 37 miljarder kronor under 2015. Om utvecklingen fortsätter i samma takt beräknas kostnaderna för sjuktalen ligga på 50 miljarder kronor år 2020, vilket är högre än den totala kostnaden för försvaret.

Login