Arbetsmiljön brister på många arbetsplatser

ARBETSMILJÖ. På flera arbetsplatser hindras skyddsombud från att göra sitt jobb. Nu vill Lars Mejern Larsson (S) ha svar från partikollegan arbetsmarknadsminister Ylva Johansson om vad som ska göras åt saken.

Arbetsmiljöverket presenterade nyligen en rapport om arbetsvillkoren i byggbranschen. Där kunde ett flertal inspektioner av stora byggföretag visa att för lite tid läggs på arbetsmiljöarbete och att oklar ansvarsfördelning och stress var vanliga arbetsmiljöproblem.

Trygga anställningar och skäliga villkor är grunden för den svenska modellen anser riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S). Men arbetsmiljösituationen är mycket allvarlig på flera byggarbetsplatser. Mejern Larsson lyfter fram exempel där skyddsombud nonchalerats, hindrats att utföra sitt arbete och till slut togs bort från arbetsplatsen. Något som även fackförbundet Byggnads vittnat om.

Särskilt vanligt är det att reglerna tummas på när det kommer till utländsk arbetskraft, något som även är vanligt i andra branscher enligt Mejern Larsson. I en skriftlig fråga till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vill han därför ha svar på vilka åtgärder som planeras för att alla som arbetar i Sverige ska få trygga och skäliga arbetsvillkor.

Login