Arbetsmiljöverket granskar tunga industrier

ARBETSMILJÖ. Det finns risk för allvarliga arbetsplatsolyckor inom Sveriges tunga industrier. Det anser Arbetsmiljöverket som under året kommer att granska 400 arbetsplatser.

Företag som hanterar ämnen som är brandfarliga, explosiva och giftiga löper en stor risk för allvarliga olyckor som kan drabba personalen. Arbetsmiljöverket kommer därför att genomföra 400 inspektioner bara i år. Totalt rör det sig om 1 000 företag som kommer att inspekteras under en treårsperiod.

– Målet är att se till att arbetsgivarna jobbar systematiskt med arbetsmiljön så att ohälsa, olycksfall och allvarliga kemikalieolyckor förebyggs, kommenterar Sabiha Hajdarevic, projektledare vid Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Inspektörerna kommer bland annat att undersöka hur arbetsgivarna arbetar med rutinerna kring arbetet och utrustning, men även hur arbetsplatsen är organiserad och den sociala arbetsmiljön kommer att granskas. Vid brister kan Arbetsmiljöverket ställa krav på åtgärder som kan leda till sanktionsavgifter.

Login