Avtalsrörelsen spås bli tuff: ”Inflationen gröper ur löntagarnas reallöner”

LO:s medlemsförbund samordnar sig inför avtalsrörelsen och enas om att prioritera de med lägst löner. Samtidigt spås avtalsrörelsen bli tuff. I en ny rapport flaggar Konjunkturinstitutet för minskade reallöner för löntagare. 

LO:s 14 medlemsförbund har enats om gemensamma lönekrav i kommande avtalsrörelse. Det meddelades vid en pressträff då ett antal representanter för olika LO-förbund medverkade. Siffror är ännu inte fastställda, men man har enats om att i sina krav arbeta utifrån en ”låglöneprofil”. 

Malin Ragnegård, Kommunals ordförande, menade vid pressträffen att det var ett styrkebesked från förbunden att man kommit överens om samordningen och att man också kunnat enas om att det är de med lägst löner som ska prioriteras och lyftas i den kommande avtalsrörelsen. Även Transports ordförande Tommy Wreeth noterade detta och skickade även över bollen till arbetsgivarna. 

– Det kan inte vara så att svenska arbetare först tar ansvar, utan den här gången tycker jag kanske att vi ska ta ansvar sist och att arbetsgivare och stat tar ansvar först, sade Wreeth.

Login