Calmfors: Den fackliga oron över låglönejobb är överdriven

UTVÄRDERING. En större lönespridning bland de lägst betalda jobben och mer enhetliga anställningsstöd är några av de lösningar som Arbetsmarknadsekonomiska rådet presenterar i sin nya rapport om tudelningen på arbetsmarknaden.

Under tisdagen släppte Arbetsmarknadsekonomiska rådet sin rapport om tudelningen på arbetsmarknaden mellan inrikes och utrikes födda. Rådets ordförande, ekonomiprofessorn Lars Calmfors spår en framtida arbetskraftsbrist och en påfrestning på märkessättningen inom industrins lönebildning om inte de problem som arbetsmarknaden brottas med löses. Det potentiella utbudet av arbetskraft som de senaste årens invandring bidragit till måste börja omvandlas till ett faktiskt utbud. 

– Den mest effektiva arbetsmarknadsåtgärden anställningsstöd används inte i tillräckligt stor utsträckning, ytterligare informationsinsatser och mer enhetliga och logiskt sammanhängande stöd än de vi har idag skulle underlätta, sade Calmfors när han presenterade rapporten. 

Av de företag som intervjuats för rapporten svarar en tredjedel att det skulle underlätta om arbetsgivaransvaret för att anställa lågutbildade personer togs av Arbetsförmedlingen eller ett bemanningsföretag, det är en viktigare faktor än nivån på anställningsstödet.

Login