Centern vill göra om yrkesskolorna

PARTIPOLITIK. Centerpartiet vill ändra på de yrkesförberedande utbildningarna. Ett basår på yrkeshögskolan, fyraåriga gymnasieprogram och branschskolor, är några av förslagen.

På partiet förbundsstämma om en månad ska man fatta beslut om en ny utbildningspolitik. Partiets förslag innehåller många förändringar på de yrkesförberande kurserna.

”För att leva upp till arbetsmarknadens krav på kompetent arbetskraft och ge eleverna den utbildning de har rätt till måste de yrkesteoretiska programmen på gymnasiet som exempelvis El- och Byggprogrammet, blir mer effektiva och arbeta närmare framtida arbetsgivare. Istället för, som idag, tre års teori och två års arbetsförlagd praktik spenderas, i vårt förslag, de två första åren på gymnasiet med större inslag av praktik än i dag och de två sista på arbetsplatsen där de praktiska inslagen växlas upp”, skriver partiet.

Förhoppningen är att stärka den praktiska kunskapen och öka chansen för eleverna att få jobb efter avslutad examen. Förslaget går ut på att branschen ska vara med från första dagen i utbildningen.

Login