Civilsamhälleslyft ska bekämpa långtidsarbetslöshet

Med hjälp av förstärkt arbetsträning och anpassade anställningar är målet att fler funktionsnedsatta som i dag är långtidsarbetslösa ska få ett arbete. Bakom initiativet ligger organisationerna Fremia och Skoopi.

I förra veckan rapporterade Altinget om ett samarbete mellan arbetsgivare, fackförbund och branschorganisationer för att underlätta för nyanlända att komma i arbete. Arbetsgivarorganisationen Fremia och intresseorganisationen Skoopi lanserar nu ”Civilsamhälleslyftet”, med syfte att hjälpa uppemot 40 000 personer som på grund av funktionshinder står långt från arbetsmarknaden.

För Civilsamhälleslyftet krävs det pengar, två miljarder per år under en treårsperiod. Arbetsintegrerande sociala företag (ASF) och andra organisationer inom civilsamhället har en nyckelroll. Tanken är att de ska arbeta med förstärkt arbetsträning och anpassade anställningar för målgruppen.

– Själva syftet med ett ASF är att skapa anpassade anställningar för dem som av olika skäl behöver det. Tyvärr används ASF och civilsamhällesorganisationer numera bara i liten utsträckning. Arbetsförmedlingen prioriterar i stället anvisning till upphandlade tjänster, säger Ulrica Persson, ordförande i Skoopi, intresseorganisationen för arbetsintegrerande sociala företag.

Login