Färre jobb än väntat med yrkesintroduktion

ARBETSLIV. Regeringen vill att fler ska få tillgång till de så kallade YA-jobben. Men hittills har jobbåtgärden endast lett till en bråkdel av de anställningar som regeringen hoppades - 2 000 anställningar totalt istället för regeringens mål om 30 000 per år.

Nyligen beslutade regeringen att gruppen som ska få tillgång till yrkesintroduktionsanställningar, YA-jobb, ska utökas. Regeringens beslut, som också är en del av migrationsuppgörelsen med allianspartierna, innebär att även långtidsarbetslösa över 25 år och nyanlända omfattas. I dag ges stödet endast till arbetsgivare som anställer unga mellan 15 till 24 år.

Men när Statskontoret utvärderade hur yrkesintroduktionsutbildningarna hittills har fungerat visar det sig att åtgärden inte fått det genomslag som regeringen hoppades på. Sedan stödet infördes i januari 2014 fram till februari i år är det endast 2 000 ungdomar som fått en introduktionsanställning. Vilket är mycket långt ifrån regeringens ambition om 30 000 anställda per år. I genomsnitt har intaget varit lågt, ungefär 80 personer per månad.

För arbetsgivarna har det ekonomiska stödet varit en viktig faktor för beslutet att anställa, visar Statskontorets utvärdering. De som senare går från utbildning till anställning är i huvudsak män, och de flesta avtal tecknas inom industrin, elbranschen och vård- och omsorgen.

Login