Facket vill se jobbinitiativ från regeringen

INTEGRATION. Regeringen borde satsa på beredskapsjobb för nyanlända anser fackförbundet ST. Nu tar förbundet själv tag i saken och samlar ihop en lista på jobbförslag.

– Vi tycker att staten ska bidra mer, det är väldigt många jobb som inte blir gjorda. Regeringen borde därför gå in med en satsning på beredskapsjobb, säger Marie Martinsson, utredare på ST, till Altinget.

Fackförbundet ST menar att det finns gott om arbetsuppgifter som det idag saknas finansiering för och som därför inte utförs. Förbundet har därför frågat sina medlemmar om det finns arbetsuppgifter som skulle lämpa sig som beredskapsjobb för nyanlända.

Tanken är att dessa beredskapsjobb ska fungera som ett komplement eftersom som de vänder sig till en annan målgrupp, nyanlända med låg eller ingen utbildning. För nyanlända med akademisk utbildning finns det andra sätt menar Marie Martinsson och lyfter fram snabbspåren som ett exempel. I februari lanserade regeringen även att 1 000 nyanlända per år ska erbjudas praktikplatser på myndigheter.

Login