Färre nya jobb när regeringen bantat hyberavdraget

De ursprungliga ambitionerna att skapa en större hyrmarknad är rejält bantade i det förslag som regeringen nu skickar ut på remiss.
– Det blir troligen inga 10 000 nya jobb med det här, säger utredaren Ola Alterå.

Hyberavdraget lanserades som ett av förslagen i den cirkulära ekonomiutredningen år 2017. Då var det ett styrmedel som lyftes fram som att det gynnade miljön, men också var positivt för samhällsekonomin och arbetsmarknaden.

Genom att sänka kostnaderna för återvinning, återbruk och delning av konsumentprodukter skulle marknaden växa, och därmed också efterfrågan på arbetskraft.
”Vi vill införa ett hyberavdrag som vi tror kan ge 10 000 nya jobb,” sa utredaren Ola Alterå när förslaget las fram.

Men oron för att uthyrningsdelen av avdraget skulle leda till fusk bland firmor – som bland annat skulle kunna hävda att de hyrt ut produkter trots att de samlat damm på lagerhyllan – gjorde att uthyrningen fick stryka på foten. Därmed försvinner ett av benen i den arbetsmarknadsvinst som beräknades från utredningen.

– Det blir troligen inga 10 000 nya jobb med det här. Men på något sätt blir det ju att man testar en bit, säger utredaren Ola Alterå, som numera är kanslichef på Klimatpolitiska rådet.

Login