Fler unga i arbete än före finanskrisen

ARBETSLIV. Sysselsättningsgraden för ungdomar är i dag högre än före finanskrisen. Men det är långt kvar till regeringens vallöfte om att inga ungdomar ska vara arbetslösa i mer än tre månader.

­Det var många positiva siffror som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson kunde presentera på en pressträff på onsdagen. Antalet lediga arbeten har aldrig varit så högt som nu. För ungdomar i åldrarna 15 till 24 år är sysselsättningsgraden idag högre än före finanskrisen. Som mest låg siffran på 25 procent, i dag är den nere på 19 procent. I september förra året saknade 113 000 unga arbete, vilket är en minskning med 25 000 jämfört med samma period året dessförinnan.

 Även långtidsarbetslösheten bland unga har minskat, från 18 000 personer till 11 000 personer. Än är det en bit kvar innan regeringens vallöfte om att ingen ung människa ska gå arbetslös i mer än 90 dagar, men arbetsmarknadsminister är optimistisk. 

– Jag räknar med att kunna möta väljarna 2018 med att ha uppfyllt vårt vallöfte, sade Ylva Johansson under pressträffen på onsdagen.

Login