Fler unga ska få tillgång till jobbåtgärder

ARBETSLIV. Även nyanlända och långtidsarbetslösa över 25 år ska få tillgång till stödet för yrkesintroduktionsanställningar och traineejobben. Det har regeringen nu beslutat.

Under regeringssammanträdet på torsdagen beslutade regeringen att fler ska omfattas av stödet för yrkesintroduktionsanställningar och traineejobben. Idag ges stödet endast till arbetsgivare som anställer unga mellan 15 till 24 år. Men i och med en förordningsändring ska även långtidsarbetslösa över 25 år och nyanlända kunna omfattas.

Det kommer även att gälla de så kallade traineejobben som finns framförallt inom välfärdssektorn och bristyrken. Förutom att åldersgränsen höjs ska även de som saknar gymnasieutbildning kunna erbjudas traineejobb.

Regeringen utreder samtidigt om yrkesintroduktionsstödet kan öppnas upp för arbetsgivare som saknar kollektivavtal för att skapa ännu fler arbetstillfällen. Samtidigt införs en bestämmelse som innebär att stödet inte kan ges till en arbetsgivare som sagt upp en eller flera anställda under de senaste året.

Login