Företagsnära forskning sponsras med 35 miljoner kronor

KK-stiftelsen delar ut bidrag till forskningsprojekt som efterfrågas av, och genomförs i samarbete med näringslivet. Mälardalens universitet, Örebro universitet och Linnéuniversitetet får bidrag på sammanlagt 35 miljoner kronor.

KK-stiftelsen grundades 1994 och arbetar för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Medel delas ut till högskolor och nyare universitet, i syfte att skapa starka och konkurrenskraftiga forskningsmiljöer.

– När akademi och näringsliv samverkar i gemensamma forskningsprojekt föds nya idéer och ytterligare projekt och samarbeten formas som ger nytta för båda parter. I det här programmet Synergi möjliggörs forskning som kan behöva kompetens från olika forskningsområden för att besvara en komplex frågeställning, säger Yvonne Fors, programansvarig hos KK-stiftelsen, i ett pressmeddelande.

I år kom elva ansökningar in och tre av dem beviljades. Ett av projekten drivs av forskare vid Mälardalens universitet. De ska undersöka möjligheterna att återanvända fordonsbatterier. Forskningsprojektet genomförs i samarbete med nio företag.

Login