Forskartrio får pris i Nobels minne för arbetsmarknadsforskning

Sveriges Riksbanks pris till Alfred Nobels minne tilldelas tre ekonomiprofessorer som har studerat de kausala sambanden mellan utbildning och arbetsmarknadsekonomi, så kallad ekonometri. Det rapporterar Aftonbladet

Kungliga Vetenskapsakademien har varje år sedan 1969 utsett ekonomipristagare som har utfört betydelsefullt arbete inom ekonomisk vetenskap. Prissumman är 10 miljoner svenska kronor och betalas ut av Riksbanken. Ena hälften går till David Card och den andra hälften går gemensamt till Joshua Angrist och Guido Imbens.

David Card är 65 år och är filosofie doktor vid Princeton University och professor i ekonomi vid University of California. Han har genom naturliga experiment analyserat arbetsmarknadseffekterna av minimilöner, invandring och utbildning. Cards forskning har lett fram till insikter om arbetsmarknaden som utmanar tidigare vedertagna sanningar. Han har bland annat kommit fram till att de som är födda i ett land ofta gynnas ekonomiskt av invandring medan de som redan invandrat drabbas negativt. 

Joshua D. Angrist är 61 år verkar som professor i ekonomi vid Massachusetts Institute of Technology och är filosofie doktor vid Princeton University. Han premieras tillsammans med Guido Imbens, 58 år och ekonomiprofessor vid Stanford University, för sina metodologiska bidrag till projektet. De har exempelvis studerat effekterna av att förlänga den obligatoriska skolgången med ett år.

Login