Förslag om uppsägningstvister i papperskorgen

LAS. Regeringen kommer inte att gå vidare med förslagen från utredningen om uppsägningstvister. Det framgår av budgetpropositionen.

Utredningen tillsattes av Alliansregeringen för att ta fram förslag på hur arbetsgivarnas kostnader i samband med tvister om uppsägning kan minska. I betänkandet (SOU 2012:62) föreslog utredningen bland annat att skadeståndet för brott mot lagen om anställningsskydd, LAS, skulle bli mindre för arbetsgivare med färre än 50 anställda. När det är tvist om en uppsägning skulle anställningen bestå i högst ett år. Det skulle inte gå att ogiltigförklara en uppsägning för att arbetsgivaren inte har försökt omplacera en anställd som inte längre behövs.

LO rasade mot förslagen i sitt remissvar. ”Utredningens förslag innebär en kraftig förändring av maktbalansen på arbetsmarknaden till arbetsgivarnas fördel och stora principiella förändringar i anställningsskyddet”, skrev LO i remissvaret.

I budgetpropositionen gör regeringen också klart att även utredningen om lärlingsprovanställning (SOU 2012:80) har kastats i papperskorgen. Också den utredningen var ett arv från Alliansregeringen.

Login