Framtidens arbetsmarknad kräver utbildning

ARBETSLIV. Mer fokus på kompetensutveckling under hela yrkeslivet samt reformer i socialförsäkring och skattesystem. Det föreslår regeringens analysgrupp om morgondagens arbetsmarknad. 

Under ett års tid har analysgruppen undersökt hur Sverige ska kunna uppnå full sysselsättning, låg arbetslöshet och en mer inkluderande arbetsmarknad inom tio till femton år. På måndagen överlämnades deras rapport till framtidsminister Kristina Persson (S).

Utmaningarna på den svenska arbetsmarknaden är många konstaterar analysgruppen. Hög långvarig arbetslöshet, särskilt för de med låg utbildningsnivå, är ett av de största problemen. Det finns också stora problem med matchning. Arbetslösheten är hög, trots att det finns många lediga jobb.

Det finns därför ett behov av enklare jobb, men låga utbildningskrav och låga löner. Men i Analysgruppen, som består av företrädare från såväl facket, näringslivet och forskning, går åsikterna isär och man har därför valt att inte undersöka frågan närmare. Den svenska modellen, där arbetsmarknadens parter sätter löner, ska även i fortsättningen vara det dominerande lönesättningssystemet anser gruppen.

Login