Grafik: Satsningar på jobb och a-kassa i skuggbudgetarna

C lägger en budget för jobben, med flera arbetsmarknadspolitiska förslag. S satsar på aktiv arbetsmarknadspolitik. V vill höja a-kassan ytterligare och MP skjuter till miljarder till de generella statsbidragen. ”Vi måste börja nånstans och då måste vi börja med jobben och företagen”, säger Martin Ådahl till Altinget.

När regeringen kritiserats för otillräckliga medel till kommunerna och regionerna, 6 miljarder i förstärkning av de generella statsbidragen, lägger i stället oppositionspartierna krutet just där. Medan S föreslår det dubbla så fyrdubblar V regeringens förslag. {{toplink}}

Totalt vill V se 24 miljarder mer än regeringen i generella statsbidrag, där prestationsbundna och riktade insatser avvisas. 

– Det har varit mycket stora riktade statsbidrag under pandemin. De avvecklas i huvudsak nu. Vår syn har varit och är samstämmig med de flesta som arbetar inom välfärden att det inte går att komma runt den stabila grundbemanningen när man tittar på välfärdens kvalitet, säger Ali Esbati (V) till Altinget.

Login