Hallå där Ulrika Lindstrand – omvald ordförande för Sveriges Ingenjörer

HALLÅ DÄR. Enligt Sveriges ingenjörers omvalda ordförande Ulrika Lindstrand ligger det i allas intresse att säkra ingenjörernas kompetensförsörjning, då det är den yrkesgrupp som ska genomföra många av de stora omställningarna i samhället.

Ulrika Lindstrand har varit aktiv i Sveriges ingenjörer sedan 2003, och varit med i förbundsstyrelsen sedan 2010. Nu har hon för tredje gången valts till ordförande, en post hon innehaft sedan 2016.

Vilka är de största utmaningarna svenska ingenjörer möter just nu?

– Två stora utmaningarna just nu är kompetensfrågan och arbetsmiljö. Coronapandemin skyndar på omställningen av teknik och samhälle, och med det skapas och utvecklas nya kompetensbehov. En del i lösningen handlar om fort- och vidareutbildning av yrkesverksamma ingenjörer. Lärosätena behöver bredda kursutbudet för yrkesverksamma, och politikerna måste ge lärosäten ett tydligt uppdrag att genomföra fort- och vidareutbildningar, och även ge långsiktiga öronmärkta resurser. Samtidigt som arbetsgivare också måste förstå vikten av att vidareutbilda befintlig personal.

Login