Kampen om framtidens arbetsmarknadspolitik

FÖRDJUPNING. Under de senaste tidens budget- och skuggbudgetbevakning har orden tudelad arbetsmarknad hörts om och om igen. Altinget sammanfattar vilka satsningar partierna vill se på arbetsmarknadspolitiken.

När alla partier utom Sverigedemokraterna presenterat vilka ekonomiska prioriteringar de sätter högst verkar alla överens om att den svenska arbetsmarknaden har slitits i två delar, med de som står längst ifrån arbetsmarknaden, långtidsarbetslösa, funktionshindrade och lågutbildade på den ena sidan och de som har ett arbete eller utbildning att gå till varje dag på den andra.

Regeringen Löfvens lösning handlar om fler platser på yrkesutbildningar för vuxna och snabbspår i bristyrken. Genom en breddning av traineetjänster och extratjänster som omfattar långtidsarbetslösa och nyanlända vill arbetsmarknadsminister Ylva Johansson sammanfoga arbetsmarknaden. Det är en högt uppsatt ambition som regeringen väljer att hålla fast vid, Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.

Att Arbetsförmedlingen misslyckats i sitt uppdrag tycker samtliga av de borgerliga partierna i varierande grad. Arbetsmarknadsutbildningarna kallas ineffektiva och de ekonomiskpolitiska talespersonerna tycks redan fastslå vad statens särskilda utredare är i färd med att se över: hur arbetsmarknadspolitiken och utbildningsväsendet ska samverka i framtiden för att nå bästa resultat.

Login