Kvinnliga tjänstemän mår sämre på jobbet

ARBETSMILJÖ. Dubbelt så många kvinnliga tjänstemän än manliga upplever en ansträngd arbetssituation. Det visar en rapport från fackförbundet TCO.

Tjänstemännen är allt nöjdare på sina arbetsplatser visar en undersökning från fackförbundet TCO. Åtta av tio tjänstemän uppgav att de är nöjda med sitt jobb och tre av fyra ser arbetet som meningsfullt. Samtidigt ökar sjuktalen.

Dubbelt så många kvinnor som män har arbeten med hög anspänning, det vill säga höga krav och liten kontroll. Kvinnor, särskilt i unga åldrar drabbas också oftare av arbetsrelaterade besvär än sina manliga kollegor. Det kan handla om sömnsvårigheter, kroppsligt trötthet och svårigheter att koppla bort jobbet.

– Det måste vara möjligt att kunna förena arbete med livskvalitet i vardagen. Man ska inte behöva gå och längta efter pensionen för att man har det för stressigt när man arbetar. Vi måste skapa ett arbetsliv som tillåter både arbete och återhämtning samtidigt, kommenterar Eva Nordmark, ordförande för TCO, i ett pressmeddelande.

Login