Lagändringar att hålla koll på

LAGÄNDRINGAR. Växastöd för enskilda företagare, årlig lönekartläggning och starkare skydd för den som larmar om missförhållanden på jobbet. Altinget listar de lagar som rör arbetsmarknad och arbetsliv som börjar gälla under januari och februari.

Nytt år innebär att nya lagar träder i kraft. Här följer de lagar som gäller arbetsmarknad och arbetsliv som träder i kraft i januari och februari samt december förra året. Läs Altinget sammanställning av viktiga lagar som träder i kraft 1 januari 2017 här.

Arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden, så kallade visselblåsare, ska kunna göra det utan att drabbas av några repressalier från arbetsgivaren. Om arbetstagaren utsätts för repressalier ska hon eller han ha rätt till skadestånd för både ekonomisk förlust och kränkning. Med allvarliga missförhållanden menas brott som kan ge fängelsestraff eller med detta jämförliga missförhållanden.

Det finns ett visst skydd i dag för arbetstagare som slår larm om missförhållanden, exempelvis genom meddelarskyddet och LAS, lagen om anställningsskydd. Nu stärks skyddet. Skyddet ska gälla oavsett om arbetstagaren är anställd inom offentlig eller privat sektor och det gäller även för arbetstagare som är inhyrda till verksamheten.

Login