Lagkrav på etableringslotsar slopas

IMMIGRATION. Tio månader efter att Arbetsförmedlingen avskaffade etableringslotsarna för nya invandrare kan lagkravet på lotsar tas bort.

I en remiss till Lagrådet föreslår regeringen att etableringslagens krav att Arbetsförmedlingen ska tillhandahålla valfrihetssystem där nyanlända får välja en etableringslots ska upphöra att gälla den 1 januari 2016. Något nytt, liknande system behövs inte, anser regeringen. Arbetsförmedlingen har ett brett utbud av insatser att erbjuda, och myndigheten ska själv få välja om insatserna ska ordnas i egen regi eller av utomstående.

Ersättningen till de cirka 1 000 etableringslotsar som fanns förra året var 600 miljoner kronor. Effekten för statskassan av att avskaffa lotsarna kommer regeringen att redovisa i budgetpropositionen.

Det var i februari i år som Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg beslutade att säga upp alla kontrakt med etableringslotsar. Bakgrunden var misstankar om brottslig verksamhet som bedrägeri, mutor och hot mot både arbetssökande och förmedlare.

Login