Lärosätenas önskan: ”Se över hela systemet” 

Regeringens omställningsstudiestöd kommer ge fler sökande till utbildningarna, men för lärosätena är incitamenten små att bredda utbildningsutbudet. En intermediär part skulle kunna lösa problemet, menar Mats Benner, professor i forskningspolitik vid Lunds universitet. 

Regeringen presenterade nyligen ett reformpaket för att stimulera det livslånga lärandet samt omställning på arbetsmarknaden. Bakgrunden är att Svenskt näringsliv, PTK, IF metall och Kommunal i somras träffade en principöverenskommelse. 

Överenskommelsen innebär att arbetsgivarsidan fick igenom sin vilja med mer generösa undantagsregler från LAS, och fackförbunden fick igenom sina krav att löntagare ska kunna stärka sin position på arbetsmarknaden genom kontinuerlig kompetensförsörjning. 

Eftersom en stor del av arbetsmarknaden är högkvalificerad finns en stor förväntan på den högre utbildningen att tillhandahålla kurser för detta, som ska vara omkring ett år långa. Tanken är att man ska kunna komma igång med sådana studier från den 1 januari 2023. 

Login