Liten påverkan på arbetsmarknaden från invandring

ARBETE. Invandring påverkar inte löner och sysselsättning på arbetsmarknaden i någon högre utsträckning. Störst påverkan har invandring från de övriga nordiska länderna.

Invandring har begränsade effekter på sysselsättning och löner för den inhemska arbetsmarknaden, enligt en ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU). Studien som undersökt åren 1995 - 2005 visar att den största påverkan på arbetsmarknaden berodde på en ökning av andelen invandrade från de nordiska grannländerna.

Det är också rimligt menar rapportförfattaren Mattias Engdahl eftersom dessa invandrare sannolikt har egenskaper som påminner i hög utsträckning om de som inrikes födda har och därför kan konkurrera om samma jobb.

Däremot kan personer med en redan svag anställning på arbetsmarknaden komma att påverkas. Det rör sig framförallt om personer med lågutbildning, eller personer som själva invandrat. Anledningen är sannolikt att de grupperna har egenskaper och utbildningsbakgrund som i högre utsträckning liknar varandras.

Login