LO: Fler borde delta i regeringens arbetsmiljöarbete

ARBETSMILJÖ. Om en vecka röstas regeringens arbetsmiljöstrategi igenom. Detaljerna i arbetet är bra, men det saknas en översyn. Helst skulle flera departement fått vara involverade, menar LO.

På onsdag nästa vecka röstar riksdagen igenom regeringens nya arbetsmiljöstrategi. I den ingår bland annat en nollvision mot dödsolyckor, två utredningar och en samverkan mellan tolv myndigheter. Förslaget möts av en rad invändningar. I en reservation menar allianspartierna att strategin borde innehålla fler initiativ för att underlätta för arbetsgivare att arbeta förebyggande. Andreas Carlson (KD) vill att regeringen uppmärksammar behovet av forskning om hur arbetslivet påverkar familjelivet.

Mycket av ansvaret faller på Arbetsmiljöverket. Sedan strategin presenterades i månadsskiftet i januari februari i år har arbetet varit i full gång med att få alla delar på plats, enligt Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

– Vi är inte nya i de här frågorna. Vi har tittat igenom hur vi ska föra in de här uppdragen i vår verksamhet på ett klokt och bra sätt, säger hon till Altinget.

Login