Lyckofokus saknas på arbetsplatser

ARBETSMILJÖ. Fackförbundet Jusek anser att det är för lite fokus på välbefinnande på arbetsplatsen. Nu vill de att regeringen ska lyfta in frågan i sitt arbetsmiljöarbete.

Nöjda medarbetare mår inte bara bättre, sjukskriver sig mindre och är kvar längre i arbetslivet, utan verksamheterna blir också effektivare anser fackförbundet Jusek. Nyligen lanserade regeringen en arbetsmiljöstrategi där framför allt den psykosociala arbetsmiljön lyfts fram. Det gäller även i Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter som trädde i kraft i mars. Men båda dessa åtgärder fokuserar för mycket på att förebygga risker, istället för att lyfta fram frågan om välbefinnande anser Jusek.

– Svenskt arbetsmiljöarbete är väl utvecklat, men fokus ligger på att förebygga risker och ohälsa. Ett modernt arbetsmiljöarbete bör även inkludera det som skapar välbefinnande i arbetet, kommenterar Daniel Lind, samhällspolitisk chef på Jusek, i ett pressmeddelande.

Jusek vill därför se att regeringen ger det planerade nationella kunskapscentrumet för arbetsmiljö i uppdrag att även fokusera på välbefinnande.

Login