M och KD vill skrota AF:s yrkesutbildningar

YRKESSKOLNING. Riksrevisionen riktade skarp kritik mot Arbetsförmedlingens yrkesutbildningar i vintras. Nu vill Moderaterna och Kristdemokraterna att utbildningen slopas till förmån för åtgärder med större chans till jobb.

När Riksrevisionen granskade Arbetsförmedlingens yrkesutbildningar visade det sig att stor del av dem leder till kompetens som inte efterfrågas. En tredjedel av de utbildningar, exempelvis jobb inom lokalvård, lagerarbete och försäljning i dagligvaruhandeln, efterfrågas inte ens enligt Arbetsförmedlingens egna prognoser,

Samtidigt saknas utbildningar i bristyrken trots att efterfrågan är stor. Det gäller bland annat utbildningar till kylmontör, plåtslagare och bilmekaniker. Vidare konstaterar Riksrevisionen att arbetsmarknadsutbildningarna inte i någon större utsträckning anpassas lokalt och regionalt.

En av orsakerna till att utbildningarna slår så fel antas vara den oflexibla upphandlingen, menar Riksrevisionen. Det är inte ovanligt att det tar uppemot fem år innan en utbildning är på plats, vilket innebär att behovet i en region kan ha hunnit ändrats. Samtidigt genomförs behovsanalysen centralt för hela landet och de flesta avtal sträcker sig över fyra års tid.

Login