Månadsuppgift om inkomst måste vänta

KONTROLL. Skatteverket vill gärna att arbetsgivare rapporterar de anställdas inkomster på individnivå. Men reformen kommer att ta lång tid att genomföra, påpekar Skatteverket i sitt remissvar på socialförsäkringsutredningens betänkande.

Socialförsäkringsutredningen föreslog i sitt slutbetänkande att arbetsgivare varje månad ska lämna elektroniska inkomstuppgifter för var och en av de anställda, enligt kontantprincipen. Försäkringskassan och a-kassorna skulle få tillgång till uppgifterna för att de ersättningar som de betalar ut ska bli rätt.

Skatteverket är positivt till en sådan förändring, och har tidigare fört fram förslag om att arbetsgivarna ska lämna månadsuppgifter om lön och skatteavdrag för varje anställd. Nu görs den redovisningen per månad, men i klump för alla anställda.

Skatteverket arbetar också med att ta fram ett konkret lagförslag, som kommer att lämnas till finansdepartementet i höst. Verket tar också fram förslag till nya lagparagrafer för att reglera hur Försäkringskassan och a-kassorna ska få tillgång till uppgifterna.

Login