Max 24 månader för visstidsanställning

ARBETSRÄTT. Vänsterpartiet anser att visstidsanställningar kan staplas på varandra i oändlighet och att de svenska reglerna strider mot EU-rätten. Därför vill partiet införa ett tak på max 24 månader.

Vänsterpartiet har lämnat in en partimotion om arbetsrätten. Partiledningen rasar mot rådande regler om visstidsanställningar.

”Den lagstiftning som gäller i dag innebär att en arbetsgivare kan ha en person anställd på olika tillfälliga kontrakt i upp till fyra år inom en femårsperiod utan att erbjuda en tillsvidareanställning. Utöver det går det att använda sig av säsongsanställning och provanställning. I praktiken kan en person i dag vara anställd på olika tidsbegränsade kontrakt i all oändlighet hos samma arbetsgivare. Det är inte acceptabelt att anställningstryggheten går att kringgå på det här sättet”, skriver partiledaren Jonas Sjöstedt och sex andra vänsterpartister.

Partiet anser att den svenska lagstiftningen strider mot EU:s visstidsdirektiv och pekar på att EU-kommissionen efter en anmälan från TCO påtalade att de svenska reglerna inte är förenliga med EU-rätten. Kommissionen uppmanade den dåvarande borgerliga regeringen att ändra reglerna.

Login