Mest medarbetarengagemang inom kommunal sektor

KORTNYTT. Unga akademikerkvinnor inom kommunal sektor är mer engagerade och stressade jämfört med kvinnor i privat sektor, visar Juseks nya arbetsmiljöundersökning.

Andelen akademiker som upplever ett högt välbefinnande i sitt arbete inom kommunal och privat sektor är densamma. Men engagemanget för sitt arbete är större inom kommunal sektor. Trots det upplever 30 procent av unga akademikerkvinnor sig missnöjda med sitt arbete, visar Juseks arbetsmiljöundersökning

– Det stora engagemanget hos medarbetarna i kommunal sektor är positivt. Det betyder att finns goda förutsättningar att förbättra arbetsmiljön och utveckla verksamheten. Välfärden måste rekrytera en halv miljon anställda under kommande år, och då främst högutbildade. Men lönepremien för akademiker minskar i kommunal sektor samtidigt som sektorn inte uppfattas som särskilt attraktiv av våra medlemmar. För att öka attraktiviteten är det därför helt centralt att arbetsmiljön förbättras, inte minst för kvinnorna, säger Daniel Lind, samhällspolitisk chef på Jusek, i ett pressmeddelande. 

Login