Moderaterna vill införa bidragstak

BUDGET. Moderaterna vill begränsa rätten till föräldrapenning. Och för att minska arbetslösheten bland framför allt utrikes födda vill partiet införa ett bidragstak på 25 000 kronor för en familj.

Enligt Moderaternas beräkningar kan en  familj få nästan 28 000 kronor i bidrag om ingen av föräldrarna jobbar och de har tre barn. Lönen för ett första jobb för personer utan gymnasieutbildning är låg, vilket gör att marginaleffekterna för att börja arbeta blir små.

– Det blir 4 000 kronor mer i månaden om båda arbetar heltid, sade partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulf Kristersson på en pressträff där han och moderatledaren Anna Kinberg Batra presenterade partiets syn på den ekonomiska utvecklingen och vilka reformer som är högst prioriterade.

Moderaterna går vidare med de förslag som presenterades i somras och som innebär att ett hushåll utan skattepliktig inkomst ska maximalt kunna erhålla 75 procent av lägstalön och bostadsbidrag i samlade bidrag, exklusive barnbidrag och underhållsstöd. Bidragstaket ska gälla för personer som får etableringsersättning eller försörjningsstöd av arbetsmarknadsskäl.

Login