Ny lag ska ge visselblåsare stärkt skydd

Regeringen vill öka tryggheten för visselblåsare. Bland annat föreslås interna rapporteringskanaler där arbetsgivaren blir tvungen att återkoppla till den som slår larm. Lagen, som föreslås träda i kraft i december, innehåller också regler om sekretess för visselblåsares identitet.

Regeringen lägger nu fram en proposition om stärkt skydd för visselblåsare som ska ligga till grund för att införa EU:s visselblåsardirektiv.{{quote:7564:R}}

– Man ska som anställd inte behöva vara rädd för att bli lagd i frysboxen för att man slår larm om missförhållanden på sin arbetsplats, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) under torsdagens pressträff.

Den nya lagen innebär bland annat att privata såväl som offentliga verksamheter med fler än 50 anställda måste upprätta interna rapporteringskanaler där anställda kan larma. Nordmark pekar på att många granskningar har visat att medarbetare förgäves försökt larma, men att det är först när media involveras som larmen om missförhållanden uppmärksammas av arbetsgivaren.

Login