Ny regel ger fler fast jobb

ARBETSLIV. Allmän visstidsanställning ska automatiskt omvandlas till fast jobb efter två år. Det är innebörden i ett lagförslag som regeringen har tagit fram för att komma till rätta med problemet att olika tillfälliga anställningar staplas på varandra i en lång kedja.

Det förslag som nu presenteras i en promemoria har tagit fram i dialog med såväl arbetsmarknadens parter som EU-kommissionen.

Syftet med förslaget är inte bara att göra det bättre för dem som bara får tillfälliga jobb, gång efter gång, hos samma arbetsgivare. Förslaget ska också tillfredsställa EU-kommissionen, som hotar Sverige med domstol för att de svenska reglerna gör att arbetsgivare kan missbruka möjligheterna till visstidsanställningar.

En allmän visstidsanställning ska automatiskt omvandlas till fast jobb om den sammanlagda tiden med en sådan anställning går över två år. Det ska gälla inte bara om visstidsanställningarna har pågått inom fem kalenderår, utan också när de utan uppehåll på mer än 180 dagar har varvats med andra tillfälliga jobb, som vikariat, hos samma arbetsgivare.

Login