Nytt verktyg mäter kostnader och resultat av förebyggande insatser

Hittills har det varit svårt att beräkna kostnader och effekter när kommuner vill göra förebyggande insatser för barns och ungdomars psykiska hälsa. Inte längre. ”Vårt beräkningsverktyg hjälper kommunerna att ta beslut om investeringar för evidensbaserade insatser”, säger Anna Sarkadi, professor i socialmedicin vid Uppsala Universitet.

Skandia idéer för livet, Uppsala universitet och Child Health and Parenting (Chap) har jobbat med verktyget sedan 2013. Det var ungefär samtidigt som nationalekonomen Ingvar Nilsson gjorde sig känd i Förvaltningssverige genom att beräkna utanförskapets kostnader för att visa på vikten av förebyggande insatser.

– Vi har förfinat kalkylen och tittat på vilka insatser som är evidensbaserade. Plus att vi har pratat med kommunekonomer om vad exempelvis en individuell plats på gymnasiet kostar. Men principen är densamma: Det finns pengar att spara med förebyggande insatser, säger Anna Sarkadi till Altinget.{{quote:14256:L}}

Ungefär vid samma tid hade allt fler kommuner börjat öronmärka pengar i budgeten för sociala investeringar och förebyggande insatser. Däremot var tjänstemännen osäkra på vilka åtgärder som verkligen gav resultat. Eftersom Idéer för livet hade jobbat med förebyggande insatser för barn och unga i närmare 40 år, vände man sig till dem.

Login