Oenighet om erkännande av yrkeskvalifikationer

Regeringen lämnade förra veckan en lagrådsremiss med förslag på hur erkännande av yrkeskvalifikationer ska gå till i Sverige. Detta efter EU:s yrkeskvalifikationsdirektiv som ska ha införts innan 18 januari nästa år.

Ett område där regeringen och utredningen kommit fram till olika slutsatser är fortbildning för hälso- och sjukvårdsyrken och veterinärer. Regeringen anser inte att det krävs några särskilda bemyndiganden för Socialstyrelsen och Jordbruksverket att utfärda föreskrifter om fortbildning. Utredningen får i detta fall medhåll från ett flertal av remissinstanserna, bland annat Svenska läkaresällskapet som anser att fortbildningen är en central fråga för patientsäkerheten.

Socialstyrelsen ställer sig däremot på regeringens sida i frågan och anser inte att det finns några krav på ytterligare reglering när det gäller fortbildning. Detta eftersom myndighetens föreskrifter och allmänna råd redan idag ställer krav på verksamheterna att kontinuerligt jobba med personalens vidareutbildning.  

Login