Ont om tid för regeringens satsning på yrkeshögskolor

Regeringen tillför ytterligare medel till yrkesutbildningar. Men då pengarna gäller bara för höstterminen är tiden knapp. ”Det tar mer än en termin att utbilda sig inom våra yrken. Så vi hoppas att regeringen förlänger detta”, säger Elin Kebert, Byggföretagen. 

I budgeten för 2023 minskades budgeten för yrkesutbildningsplatserna med 74 miljoner kronor. Nu aviserar regeringen att man skjuter till 70 miljoner kronor till yrkeshögskolan i vårbudgeten som ett sätt att stärka arbetsmarknaden när konjunkturen viker och för att få människor i arbete. Samtidigt tillför de 400 miljoner kronor för att förstärka komvux och 249 miljoner kronor för studiestöd.

Byggföretagen som var kritiska till minskningen för yrkeshögskolan i höstbudgeten ser positivt på regeringens satsning. Men de är tveksamma till om tiden räcker till. 

– Det är jättepositivt att regeringen lyfter behovet att yrkesutbildning. Men vi hade gärna sett att det kommit redan i höstbudgeten, för det tar tid att bygga upp utbildningar med kvalitet och vi är nu redan i april, säger Elin Kebert, expert på kompetensförsörjning på Byggföretagen. 

Login