Praktikplatser för nyanlända välkomnas

INTEGRATION. Omkring 1 000 nyanlända per år ska erbjudas praktikplatser på myndigheter. Även om beredskapen skiljer sig åt mellan myndigheterna välkomnas uppdraget av så väl facket som Arbetsgivarverket.

”Regeringens fokus är att se till att nyanlända kvinnor och män snabbt kommer i arbete och kan bidra till att utveckla Sverige. Staten bör i detta avseende vara ett föredöme." Det skriver regeringen i samband med att myndigheter ska erbjuda praktikplatser till arbetssökande nyanlända.

Förhoppningen med uppdraget är att nyanlända ska få möjlighet att lära sig svenska och att bygga upp ett nätverk i samhället. Praktiken ska också kunna kombineras med andra utbildningsinsatser, exempelvis Svenska för invandrare.

Uppdraget som pågår mellan 1 april fram till årsskiftet 2018 innebär att myndigheter ska erbjuda praktikplatser till uppemot 1 000 personer per år. Enligt Arbetsförmedlingen var 55 000 nyanlända arbetssökande i december. Under de kommande tre åren kan den siffran tredubblas enligt myndighetens prognos.

Login