Qarlsson (C): Lägre löner sänker trösklarna till arbetsmarknaden

INTERVJU. Med dagens lönenivåer är ribban för hög för att unga och nyanlända med låg utbildning ska få arbete. Därför krävs lägre ingångslöner och enklare jobb, anser Annika Qarlsson, Centerpartiets talesperson för arbetsmarknad och jämställdhet. 

– Vi har många som kommer hit och som behöver ha en lägre tröskel för att komma in på arbetsmarknaden. Det handlar både om jobbchanser som konkurreras ut och om arbeten som inte skapas överhuvudtaget, säger Annika Qarlsson, Centerpartiets arbetsmarknad- och jämställdhetspolitiska talesperson, i en intervju med Altinget.

Enligt en högst osäker prognos från Migrationsverket kan mellan 70 000 till 140 000 personer söka asyl i Sverige under 2016. För att korta tiden från uppehållstillstånd till etablering på arbetsmarknaden krävs en rad åtgärder menar Annika Qarlsson. Snabbspår, validering av högskoleexamen och kompletterande utbildningar för att nämna några.

Men när det gäller människor som kommer till Sverige utan utbildning räcker det inte med utökade möjlighet att sätta sig i skolbänken, enligt Annika Qarlsson.

Login