Regeringen inför nollvision för dödsolyckor på arbetsplatsen

ARBETSMILJÖ. Nollvision mot dödsolyckor, två utredningar och en samverkan mellan tolv myndigheter ska vända den negativa trenden med arbetsplatsolyckor. Det är några åtgärder i regeringens nya arbetsmiljöstrategi.

– Arbetsskadorna och arbetsolyckorna har ökat varje år de senast fem åren. Det är allvarligt. Jag tror att det har ett samband med att den gamla regeringen gjorde stora nedprioriteringar, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till Altinget.

För att vända trenden lanserar nu regeringen en arbetsmiljöstrategi. Vilket framförallt kommer att öka arbetsbelastningen på Arbetsmiljöverket. Förutom att myndigheten ska genomföra ett flertal uppdrag, leda ett samarbete med elva andra myndigheter för att förbättra information till utländska arbetsgivare och arbetstagare, ska Arbetsmiljöverket också kartlägga om nya anställningsformer kommer att kräva ny lagstiftning. Ylva Johansson nämner så kallade ”sms-anställningar” som exempel.

– Det är ju inte en anställningsform. Men det har blivit vanligare att någon får ett sms på morgonen och då har man anställning den dagen. Det är klart att det försvårar arbetsmiljöarbetet och det får man titta på i den här utredningen om det kräver en annan lagstiftning.

Login