Regeringen utökar snabbspår för nyanlända

INTEGRATION. I dag tar det 4,5 år för en nyanländ att bli behörig lärare i Sverige. Det ska med regeringens snabbspår för lärare krympas till 1 år.

Ministrar och företrädare för arbetsmarknadens parter menar att det inte innebär att man tummar på kvaliteten på utbildningen utan att det handlar om att nyanlända läser svenska samtidigt med den kompletterande pedagogiska utbildningen. I dag läser man först svenska och därefter den pedagogiska utbildningen. Det kan tyckas som en enkel lösning.

– Ja, varför har det inte gjorts tidigare, undrade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), när hon presenterade förslaget på en pressträff på Stockholms universitet tillsammans med utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), minister för forskning och högre utbildning Helene Hellmark Knutsson (S) samt företrädare från arbetsmarknadens parter och Arbetsförmedlingen.

Snabbspår är regeringens benämning på de åtgärder som vidtas för att nyanlända inom olika yrkesgrupper ska komma snabbare in på den svenska arbetsmarknaden.

Login