Risk att regeringen räknar fel om jobb till nyanlända

INTEGRATION. Riksrevisionen befarar att regeringen överskattar sysselsättningsgraden för nyanlända. Det kan påverka hela finanspolitiken och göra det svårt att nå överskottsmålet. 

Revisionen har granskat regeringens redovisning i budgetpropositionen om vilken grad nyanlända med låg utbildning (förgymnasial utbildning) får jobb. Denna grupp ökar kraftigt och Riksrevisionen ifrågasätter regeringens antagande om de hittar jobb i samma utsträckning som de som tidigare kommit till Sverige. Om dagens nyanlända får svårare att få jobb sänks potentiell BNP, alltså den produktion och sysselsättning som råder då ekonomin befinner sig i balans.

– Bedömer man den potentiella nivån fel då bedömer man det finanspolitiska läget fel. Det kan då se ut som att det krävs konjunkturella åtgärder när det i själva verket behövs strukturåtgärder, säger Krister Jensevik, en av författarna bakom rapporten, till Altinget.

Enligt SCB:s befolkningsframskrivningar ökar gruppen utomeuropeiskt födda mellan 25 och 64 med drygt 250 000 under perioden 2014–2019.

Login