S lanserar nygammal ungdomsgaranti

Ett förslag som lagts fram inför Socialdemokraternas partikongress, handlar om att arbetslösa ungdomar ska vara garanterade stödinsatser inom 90 dagar. Det rapporterar tidningen Arbetet.

År 2014 fanns 90-dagarsgarantin med i Stefan Löfvens regeringsförklaring och var ett av partiets viktigaste vallöften. Arbetsförmedlingen fick uppdraget och garantin uppnåddes också, enligt deras analys. Nästan alla arbetslösa ungdomar hade erbjudits någon form av insatsstöd inom 90 dagar. Men år 2019 hade direktivet okommenterat försvunnit ur AF:s regleringsbrev. Eva Nordmark uppgav då att Arbetsförmedlingen behövde prioritera sina egna resurser. 

Skillnaden i den nya varianten av förslaget är att motionerna inte nämner någon exakt tidsgräns. Förra året uttalade sig Magdalena Andersson om postpandemi-åtgärder på arbetsmarknaden och sa då att ungdomar ska prioriteras i budgetförhandlingarna och att hon inte vill utesluta ett återinförande av garantin. 

”En bortre gräns ska införas för hur länge en ung person kan gå arbetslös innan någon form av åtgärd sätts in. Alla unga ska känna att de behövs och har en plats på arbetsmarknaden.”, säger partistyrelsen.

Login