Saknad byggkompetens äventyrar vallöften

UPPDRAG. Bostadsminister Peter Eriksson (MP) har utsett två samordnare som ska lösa knutarna med bristyrken inom byggsektorn. Misslyckas samordnarna kan det äventyra regeringens löften om bostäder och jobb.

Regeringen skriver i uppdraget till samordnarna att problemen på bostadsmarknaden har ”väsentlig betydelse för regeringens möjligheter att uppnå målet om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020". Och att regeringens investeringar i bostadsbyggandet förutsätter ”att det finns tillgänglig arbetskraft som kan omsätta satsningarna i verkliga bostäder”.

Regeringen målar upp en mörk bild av läget på arbetsmarknaden inom byggbranschen. Listan på yrkeskategorier inom byggbranschen där det råder brist eller där det spås råda brist de kommande åren är lång.  

Arbetsgivarna anser att det är svårt att rekrytera erfaren personal generellt. Det råder också brist bland flera kategorier som har nyckelpositioner inom byggprocessen, så som kranförare, glasmästare och isoleringsmontörer. Det råder även stor brist på ingenjörer. Men problemen stannar inte där. Även inom det offentliga saknas personal som är viktiga för att hålla tempot i byggandet. Det gäller planhandläggare, bygglovshandläggare och lantmätare.

Login