Seg start för praktik för nyanlända

INTEGRATION. 1 000 praktikplatser för nyanlända är ett av regeringens led för att snabba på etableringen på arbetsmarknaden. Men trots att uppdraget skulle vara igång i april är det fortfarande på planeringsstadiet.

Varje år ska omkring 1 000 nyanlända erbjudas praktikplatser på statliga myndigheter meddelade regeringen i början av februari. Tanken är att nyanlända lättare ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden, få möjlighet att lära sig svenska och att bygga upp ett nätverk i samhället. Redan i april skulle det första praktikanterna vara på plats, med det var alldeles för kort om tid menar Sofia Johansson, pressansvarig på Fackförbundet ST.

– Jag kan inte tänka mig att man har kommit igång, säger Sofia Johansson till Altinget.

Enligt Arbetsgivarverket, som bland annat ska stödja myndigheterna med utbildning och rådgivning, är arbetet nu i full gång hos myndigheterna med att inventera vilka arbetsuppgifter som kan bli aktuella och att föra kontakter med Arbetsförmedlingen. När de första praktikanterna kan vara på plats är däremot svårt att svara på eftersom myndigheternas förutsättningar ser olika ut, menar Sofia Stigendal som är projektledare på Arbetsgivarverket.

Login