SKR: Avlasta vården genom att slopa läkarintyg

CORONAFRÅNVARO. Sveriges kommuner och regioner uppmanar regeringen att ta bort kravet på läkarintyg under sjuklöneperioden. Det skulle minska både belastningen på vården och risken för spridningen av coronaviruset, enligt SKR:s ordförande Anders Knape.

SKR vill att regeringen följer upp beslutet om att upphäva karensavdraget med att även upphäva kravet på läkarintyg för att få sjukersättning. I dag måste anställda visa ett sjukintyg från läkare eller tandläkare efter sju sjukdagar, för att ha rätt till sjukersättning.

– I ett läge där alla måste bidra till att skydda utsatta riskgrupper från Corona och säkerställa att vårdens resurser används där de behövs allra bäst, skulle ett temporärt slopande av läkarintyg under sjuklöneperioden vara en viktig åtgärd. Vi kan på så sätt undvika att många besöker vården för att styrka att de är fortsatt sjuka. Det bidrar både till att avlasta vården och att minska smittspridning, säger Anders Knape, ordförande för SKR, i ett pressmeddelande.

Smittspridningen skulle minska både genom att färre behöver uppsöka våren, men även genom att det skulle säkra att arbetstagare inte återgår i arbete innan de är friska, skriver SKR i sin hemställan till regeringen.

Login